A párkapcsolati kiégés oka és kezelése 7 lépésben

Párkapcsolati kiégés. Mindannyian hallottunk már róla, talán mindannyian tapasztaltuk is kisebb-nagyobb mértékben. De vajon szükségszerű-e, hogy – ahogy sokan próbálják elhitetni – egy idő után minden párkapcsolat kiégjen? És ha eljutunk ebbe a helyzetbe, hogyan lehet kiutat találni belőle úgy, hogy minél kevesebb kár érjen bennünket?

A jó hír, hogy a helyzet egyszerűbb, mint gondolnánk! Ha megértjük a párkapcsolati kiégés igazi okát, akkor az gyakran magával hozza a megoldást is azonnal. Ha pedig nem, legalább utat enged, hogy egy új kapcsolatba most már a kiégés veszélye nélkül tudjunk belekezdeni.

Hogyan gondolkodj pozitívan banner

A párkapcsolati kiégés oka

A párkapcsolati kiégés oka sajnos nagyon egyszerű. Hogy miért sajnos? Mert a filmekben látott, vagy a magazinokban olvasott idilli helyzetek és könnyfakasztó örök szerelmi történetek ködében sokszor nem vesszük észre, hogy az élet nem így működik.

Egy párkapcsolat nem működik csak úgy önmagától.

Ha nem dolgozik rajta mindkét fél, akkor a kezdeti lelkesedés elmúlik, helyét hamar a mindennapok szürke valósága, a ki nem mondott, meg nem beszélt problémák sokasága veszi át. A szeretet és szerelem lángoló érzelmeit hamar az érzéketlenség, az elhidegülés veszi át. És mi ez, ha nem maga a kiégés?

Egy párkapcsolat kiégése tehát nem az idővel jár együtt, és egyáltalán nem szükségszerű. Ha figyelünk arra, hogy a tüzet a mindennapok nehézségei ellenére is éltessük, ha a másikra, mint társra az évek előrehaladtával is odafigyelünk, akkor ez a kiégés elkerülhető.

De nem a lángoló, kezelhetetlen, robbanásszerű érzelmeket kiváltó szerelem fogja a kapcsolatot önmagában egyben tartani, bármennyire is szeretnénk ezt a filmek és magazinok alapján elhinni.

A párkapcsolati kiégés kezelése

De mit tegyünk, ha mégis eljutottunk arra a szintre, hogy a párkapcsolatunk elhidegült, kiégett?

Az alábbi 7 lépésben megadjuk az egyszerű választ arra, hogy mit tegyél, ha úgy érzed, kihűlt a párkapcsolatod.

  1. Döntsd el: akarod-e kezelni. Ez ilyen egyszerű. Nem minden kapcsolatnak kell örökké tartani, és teljesen normális helyzet lehet az is, ha egy párkapcsolat kiégése során az ember arra a következtetésre jut, hogy nem szeretne a másikkal maradni.
  2. Jussatok egyetértésre. Bármi is a döntésed, beszéld meg a társaddal. Minden párkapcsolat titka az őszinte kommunikáció – és ez még egy szakítás során is igencsak hasznos lehet. Tehát ha te mellette döntesz, akkor kérdezd meg, hogy ő is így gondolja-e. Egy párkapcsolat két emberen múlik. Mindig. És mindkét félnek tevékenyen hozzá kell járulnia.
  3. Beszéljetek erről. Őszinte kommunikáció, ahogy feljebb írtam. Anélkül nem fog működni. Beszéljetek meg minden részletet, minden szituációt. Ne sárdobálás legyen, de hallgassátok meg egymás sérelmeit. Viszont az fontos, hogy ne a hibáztatás, hanem a tanulás, a fejlődés legyen ebből kiindulva a cél.
  4. Találjatok közös programokat. Ez akár csak annyira egyszerű is lehet, hogy minden hétvégén sétáltok a parkban. Amit mindketten szerettek csinálni. Csak töltsetek időt egymással úgy, hogy közben csak a másikra figyeltek.
  5. Találjatok legalább egy közös célt. Talán volt is ilyen régebben a kapcsolatotokban, csak elveszett a mindennapok szürkeségében. Találjatok valami olyan dolgot, amiért mindketten lelkesedtek, amiért érdemes együtt lennetek, amiről minden nap tudtok beszélni.
  6. Legalább hetente beszéljetek a kapcsolatotokról. Ez amúgy sem árt, de egy párkapcsolati kiégés után, ha szeretnénk azt rendbetenni, különösen fontos. Egyszerűen beszéljétek át, hogy ki hogy érzi magát most a helyzetben, mi változott, min kell még dolgozni.
  7. Nagyon fontos: Beszéljetek a pozitív dolgokról! Nagyon fontos, hogy amikor beszéltek, akkor mindig legyen szó a pozitív dolgokról. Ez nem azt jelenti, hogy a problémákkal ne foglalkozzunk, de nem csak problémák léteznek az életben. Említsétek meg, hogy mi a jó a másikban, mit csinált jól a másik. Beszéljétek meg, hogy mi volt pozitív abban az útban eddig, amit közösen a párkapcsolati kiégés kezelésére megtettetek.
Hogyan gondolkodj pozitívan banner

Szólj hozzá!